logo

Πως να εξετάσεις εάν το μέλι που τρως είναι αγνό

Πως να εξετάσεις εάν το μέλι που τρως είναι αγνό

Πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το 100% αγνό μέλι από το νοθευμένο μέλι;

Υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι που αναρωτιούνται πως μπορούν να ξεχωρίσουν με πρακτικό τρόπο το αγνό από το νοθευμένο μέλι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά θα θέλαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις σκέψεις μας σχετικά με αυτό το θέμα από τη σκοπιά του καταναλωτή.

Ο όρος «νοθευμένο μέλι» υπονοεί ότι στο μέλι έχει προστεθεί γλυκόζη, δεξτρόζη, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι ζάχαρης, ιμβερτοσάκχαρο, αλεύρι, άμυλο, ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο υλικό, πέρα από το νέκταρ των λουλουδιών που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν με τον δικό τους τρόπο οι μέλισσες. Τα νομικά πρότυπα και οι προδιαγραφές για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας του μελιού, καθώς και οι δοκιμές για την νοθεία του μελιού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών και μερικές από αυτές μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και στις προδιαγραφές του κάθε καταναλωτή ανά τον κόσμο.

Όταν επιλέγουμε το μέλι στο κατάστημα, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος το αγνό από το νοθευμένο μέλι κοιτάζοντας απλά το περιεχόμενο μέσα στο βάζο ή από τα αναγραφόμενα στις ετικέτες. Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι μία ετικέτα που για παράδειγμα αναγράφει “Αγνό Μέλι” (κάτι που απαγορεύεται στην Ελλάδα να αναγράφεται στην ετικέτα ο όρος “Αγνό” διότι είναι περιττός και παραπλανά αφού το μελί είναι Αγνό) δεν εγγυάται το περιεχόμενο. Επίσης, οι τιμές δεν είναι πάντα μια καλή ένδειξη της ποιότητας του μελιού. Σε περιπτώσεις απάτης τροφίμων, οι οποίες συμβαίνουν σε πολλές κινεζικές εξαγωγές μελιού, οι έμποροι μπορούν να συνδυάσουν διαφορετικές ποιότητες ανθόμελου και να το πωλούν ως πιο ακριβές ποικιλίες, όπως το μέλι Manuka. Όσον αφορά το λεγόμενο “ντόπιο μέλι” ίσως να μην είναι πάντα “ντόπιο μέλι”, αλλά φθηνά, χαμηλής ποιότητας μέλια που εισάγονται από άλλες χώρες, και στη συνέχεια συσκευάζονται και διανέμονται τοπικά (για την Ελλάδα από Βουλγαρία και Κίνα συνήθως).

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι η απόδειξη της νοθείας με νερό και ζάχαρη (για κάποιους ισχύει το αντίθετο). Η αλήθεια είναι ότι το μέλι είναι ένα υπερκορεσμένο διάλυμα σακχάρων και μπορεί να κοκκοποιηθή αν δεν έχει νοθευτεί, έτσι η κρυστάλλωση είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα σε εύκρατα κλίματα. Επιπλέον, κάποια μέλια από ορισμένες ανθοφορίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε κρυστάλλωση. Αγοράζοντας το μέλι στην κηρήθρα είναι (ίσως) ένας τρόπος για να βεβαιωθούμε για την ποιότητα του προϊόντος και ως εκ τούτου, οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το μέλι δεν έχει νοθευτεί με ζάχαρη νερό (εκ των υστέρων). Ωστόσο, για να αυξήσουν την παραγωγή μελιού, ορισμένοι μελισσοκόμοι συμπληρώνουν στη διατροφή των μελισσών τους ποσότητες με σιρόπι ζάχαρης, έτσι ώστε οι μέλισσες να μετατρέπουν το σιρόπι σε “μέλι”. Τελικά όμως αυτές οι πρακτικές έχουν άμεσο αντίκτυπο στο ιξώδες του μελιού γιατί σε αυτά η ρευστότητα τους είναι συνήθως ακριβώς όπως το σιρόπι (αλλά και αυτό δεν είναι κανόνας).

Αρκετοί από τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους ισχυρίζονται ότι τα μυρμήγκια δεν συμπαθούν το αγνό μέλι και δεν θα τα βρεις ποτέ γύρω από αυτό. Βέβαια και αν ακόμα αυτό αληθεύει δεν είναι πάντα δυνατόν να υπάρχουν διαθέσιμα μυρμήγκια για μια αξιολόγηση μελιού και ακόμα το ότι “δεν παρατηρήθηκαν μυρμήγκια” μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα αγνό μέλι. Ο λόγος για τον οποίο ένα γλυκό υγρό είναι πιο ελκυστικό από ότι ένα άλλο για τα μυρμήγκια θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως η πυκνότητα του υγρού, γεύσεις οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τους τύπους των ανθέων κ.ά. Μια άλλη δοκιμή που έχει συζητηθεί μέσω του διαδικτύου είναι η “δοκιμή της φλόγας” η οποία δοκιμή περιλαμβάνει το άναμμα μιας μπατονέτας βουτηγμένη σε μέλι. Πιστεύεται ότι το μέλι θα καεί αν είναι καθαρό. Δοκιμάζοντας τη μέθοδο αυτή πολλές φορές χρησιμοποιώντας διάφορα είδη μελιού, ακόμα και μέλι κηρήθρας, θα δούμε ότι το αποτέλεσμα που θα πάρουμε δεν ήταν ποτέ συνεπές, και το αποτέλεσμα φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σε πόσο μέλι είναι βουτηγμένη η μπατονέτα και για πόσο χρόνο το μέλι έχει εκτεθεί στη φλόγα.

Υπάρχει ακόμα ένας άλλος απλός τρόπος που μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την καθαρότητα του μελιού: Παρατηρήστε πόσο υγρό μέλι φτάνει στο πυθμένα ενός ποτηριού με νερό. Το αγνό μέλι δεν διαλύεται αμέσως στο νερό, ενώ η ζάχαρη έχει την τάση να διαλύετε εύκολα πέφτοντας στο νερό. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της δοκιμής μερικές φορές δεν είναι πάντα σαφές γιατί διαφορετικές ποικιλίες μελιού έχουν διαφορετικό ιξώδες, μερικά είναι πυκνότερα και πιο παχύρρευστα, και προφανώς το μέλι βανίλιας, ακόμα κι αν είναι νοθευμένο με άλλη ουσία, δεν θα διαλυθεί τόσο εύκολο όσο ένα πιο υγρό μέλι στο νερό.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά διάφορα είδη μελιού και έχουν εξασκήσει την γεύση τους ίσως τους είναι πιο εύκολο να εντοπίσουν την πρόσθετη ζάχαρη ή κάποιο άλλο υλικό στο μέλι. Αλλά σκεφτείτε πάλι, ότι υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες λουλουδιών και μειγμάτων, καθώς επίσης και το ποσοστό της νοθείας μπορεί να μην είναι αρκετό για να επηρεάσει τη γεύση και το άρωμα του μελιού, ώστε ακόμα και για τους γευσιγνώστες, δεν είναι 100% σίγουρο εάν θα αντιληφθούν την νοθεία.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο έως απίθανο να είναι κάποιος πραγματικά απολύτως σίγουρος για την αυθεντικότητα του μελιού. Βέβαια μπορούμε να πάμε σε ένα επιστημονικό εργαστήριο δείγματα και να κάνουμε αναλύσεις με επιστημονικές μεθόδους όπως φασματοσκοπία, ισοτόπα άνθρακα ή και άλλες μεθόδους. Παρ όλα αυτά, αν κάποιος χρησιμοποιήσει έναν από όλους τους τρόπους επαλήθευσης που συζητούνται παραπάνω και έχει λόγους να υποπτεύεται ότι το μέλι νοθεύεται, αυτό που προτείνουμε είναι να μείνετε μακριά από αυτό το μέλι. Ίσως, κατά την άποψη μας, είναι καλύτερα να αδικήσουμε ένα ανόθευτο μέλι, από το να καταναλώσουμε ένα νοθευμένο. Βέβαια πιθανότατα ένας υγιείς οργανισμός δεν θα αρρωστήσει από τη λήψη του νοθευμένου μελιού, αλλά η νοθεία με φθηνότερα σάκχαρα μειώνει τη φυσική αξία του μελιού και δεν αιτιολογεί το ποσό των χρημάτων που πληρώνουμε.

Και εν τω μεταξύ, αν κάποιος από εσάς, τους λάτρεις του μελιού, γνώστες και γευσιγνώστες, μελισσοκόμους, έχει μια αξιόπιστη μέθοδος για να ελεγχθεί το αγνό μέλι από το σπίτι (χωρίς τη χρήση των βιομηχανικών χημικών ουσιών), θα μπορούσε να το μοιραστεί μαζί μαζί μας γράφοντας ένα σχόλιο παρακάτω.

Μετάφραση, διόρθωση επιμέλεια από το πρωτότυπο Natural.gr

  • Share

2 Σχόλια

  1. i methodos tir rois mas deixni an to meli einai agno dixos prosmikseis.
    pernoume mia koutalia apo to meli pou theloume na elenksoume kai arxizoume na to adiazoume ,an i stili pou trexi to meli meni san klosti (oso kai an mikreni i diatomi tis)dixos na kovete i na stazi kompous kompous to meli einai katharo.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.