logo

Διατροφικές πληροφορίες για το μέλι

Διατροφικές πληροφορίες για το μέλι

Όταν κάποιος ενδιαφέρεται και χρησιμοποιεί το μέλι στην διατροφή του θα πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του μελιού και που θα τον βοηθήσουν.

Διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Το νέκταρ αποτελείται κυρίως από σακχαρόζη και νερό. Η μέλισσα στη συνέχεια θα προσθέσει τα ένζυμα που δημιουργούν πρόσθετες χημικές ενώσεις, μετατρέποντας τη σακχαρόζη σε φρουκτόζη και γλυκόζη, και στη συνέχεια θα αποβάλουν το νερό έτσι ώστε θα προκύψει ένα προϊόν που δεν θα αλλοιώνεται.

Το μέλι, που είναι μία πηγή υδατανθράκων,περιέχει:

  • 80% φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη. Λόγω του υψηλού επιπέδου της φρουκτόζης, το μέλι είναι πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη.
  • 18% νερό. Όσο η περιεκτικότητα του νερού είναι μικρότερη, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του μελιού.
  • 2% ανόργανα άλατα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνες. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στο μέλι είναι η B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και ορισμένα αμινοξέα . Τα μέταλλα που βρέθηκαν στο μέλι περιλαμβάνουν το ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η “αγωγιμότητα” είναι ένας έμμεσος τρόπος μέτρησης της περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στο μέλι. Το μέλι Manuka έχει μία υψηλότερη αγωγιμότητα από ότι συνήθως, περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από τα ανθόμελα. Όσο υψηλότερη είναι η αγωγιμότητα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του μελιού.

Επίσης, ένα από τα πλέον ενθαρρυντικά δεδομένα της διατροφής με μέλι, είναι ότι αυτό το φυσικό γλυκαντικό έχει αντιοξειδωτικά και είναι απαλλαγμένο από λίπος και χοληστερίνη! Μία κουταλιά της σούπας μέλι μέλι περιέχει 64 θερμίδες Το μέλι έχει έναν ισορροπημένο Γλυκαιμικό Δείκτη (GI ή ΓΔ), που σημαίνει ότι τα σάκχαρα του μπορούν να απορροφηθούν σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος που αυτό σημαίνει καλύτερη πέψη.

Πρέπει να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών με υπερβολικά υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη που θα ωθήσει στην υπερβολική έκκριση της ινσουλίνης στο σώμα μας.

Μετάφραση, διόρθωση επιμέλεια από το πρωτότυπο Natural.gr

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.